fbpx

Prodaja: Knjižara "Columbo" [Kragićeva 2 (vrh Plinarske) - Split] ili online klikom ovdje
Za prodaju poslovnim subjektima uz R1 poslati naziv tvrtke, OIB, adresu klikom (mailom) na info@stripovicolumbo.com

SlobodnaDalmacija: Pandemija se, to cijeli svijet zna, može živjeti na samo jedan način. Čak i oni najbljeđeg pamćenja sjetit će se što su radili točno prije pola godine, prije sedam-osam mjeseci ili prije godinu i pol i više, koliko već ovaj šok u svijetu traje. Dakle, svi smo jučer radili isto što i prošle godine toga dana. I danas ćemo, a ni sutra neće biti puno drukčije.

Slobodna Dalmacija 2021-11-12 zadnja stranicaOkej, nije baš svaki dan tih i siv kao Morrisseyjeva nedjelja, ali svaki je, složit ćete se, predvidljiv u barem dvadesetak sati. Nekima je tako i bez COVID-a, ali sada govorimo o onima koji su obrazac primijetili tek s provalom virusa.

A ne mora biti tako. Mogli bismo od svakog dana napraviti posebnu priliku. To će osjetiti svatko tko u ruke uzme tek otisnuto ukoričenje Mihaele Erceg "Knjiga godine – Di si bija ovih dana?".

Za malobrojne koji to još ne znaju, Mihe je splitska autorica koja je u stanju napraviti dobru ilustraciju prije nego što će njezini sugrađani formirati rečenicu koju i sami razumiju, ako ih po pazaru slučajno zaustavi televizijska anketa.

KAMEN MUDROSTI

Toliko je brza, stvarno. Te blago karikirane ilustracije, zapravo stripove iz života, što li već, izbacuje ne na dnevnoj osnovi, nego u vremenskom okviru koji zauzima jedna duža kava. Onda znate koliko Splićaninu vulgaris otprilike treba da kaže nešto smisleno o Marjanu i stvarima ispod njega. Šalimo se, naravno. A i Mihe.

Ona voli Split, Splićane i širu županiju svaki dan u godini. I ne libi se to ilustrirati. Time ujedno za ruku vodi sve nas koji kroz kalendar već godinu i pol-dvije idemo kao Bill Murray kroz "Beskrajni dan".

Vi to možda ne znate, ali Mihe je istražila – svaki dan jest drukčiji, i tko želi, na današnji dan može obilježiti Dan pizze sa svime osim sa inćunima. Doista, netko negdje na 12. 11. gaji poseban apetit za globalni talijanski specijalitet, ali bez uviđavnosti za slasnu plavu ribicu. Već sljedeći dan, 13. 11. dakle, Dan je simfonijskog metala. To vam je još manje pronično, znam, ali trebate imati Mihinu "Knjigu godine", jer tamo, kad se odbije entuzijazam općeg tipa vezan uz 1. 1. i 31. 12., imate lijepo indeksirano i ilustrirano sve od Dana svijesti o osobnim trenerima, 2. siječnja, do Dana sode bikarbone, 30. prosinca.

U ovo doba godine kad se već polako počinje razmišljati o darovima, pa da još imaju nekog smisla, uz malo sreće o Mihinu knjigu ćete se spotaknuti kao o kamen mudrosti. Neće vam dane pretvoriti u zlato, možda vas ne uspije ni pomladiti, ali barem će vam namignuti kao Louis Armstrong u svojem najpoznatijem klasiku. Kad se oduzme korona, ovo je ipak čudesan svijet, a sve vam to Mihe lijepo ilustrira.

Piše: Jakov Kosanović
11. studenog 2021. - 16:07

Izvor: slobodnadalmacija.hr

KORISTIMO KOLAČIĆE
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih bitni su za rad web stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu web stranicu i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Sami možete odlučiti želite li dopustiti kolačiće. Imajte na umu da ako odbijete svoju prijavu, moguće je da neće biti dostupne sve funkcije web stranice.
Ok Ne