fbpx

Prodaja: Knjižara "Columbo" [Kragićeva 2 (vrh Plinarske) - Split] ili online klikom ovdje
Za prodaju poslovnim subjektima uz R1 poslati naziv tvrtke, OIB, adresu klikom (mailom) na info@stripovicolumbo.com

24sata.hr: Mihaela Erceg zvana Mihe je bila jedina ženska portalna karikaturistica u Hrvatskoj, a sadržaj iz knjige objavljuje i na društvenim mrežama poput Facebooka i YouTubea pod nazivom 'Na dobro van doša' 

Jeste li znali da se u svijetu slavi Dan ljudi koji ne znaju zavezati žnirance, Dan zavijanja na mjesec, pa čak i Dan planiranja svog sprovoda? O svakom od tih dana šaljivu karikaturu nacrtala je Mihaela Erceg (24), apsolventica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

https://www.24sata.hr/lifestyle/mihaela-je-svojim-dalmatinskim-humorom-i-karikaturama-docarala-svih-365-dana-u-godini-796647

Mihaela, zvana Mihe inače je iz Splita, a u ovoj, svojoj prvoj knjizi 'Knjiga godine – Di si bija ovih dana' željela je pomalo apsurdne 'svjetske dane' dočarati kroz karikaturu i dalmatinski humor.

 

Crtanje joj je najveća ljubav

- Knjiga je zapravo započela kao rubrika na portalu Dalmacija Danas i kako se karikatura dosta skupilo, Ivica Ivanišević, inače naš poznati splitski pisac i novinar, je rekao da bi to mogla biti jedna super knjiga i tako smo nekako došli na ideju o knjizi – objasnila je Mihaela i dodala kako ih je portal podržao u prvotnoj ideji i tako su sklopili divnu suradnju koja se kasnije pretvorila u samostalnu rubriku. 

Mihaela Erceg predstavila svoju knjigu na Interliberu

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Ona je oduvijek znala da želi raditi nešto sa crtanjem, to joj je bila najveća ljubav kada je bila dijete, zajedno s pisanjem, pa je to nekako spojila skupa i počela raditi stripove.

Mihaela je i članica uredništva novog strip magazina u hrvatskoj 'Strip prefiks', a zasad su izdali samo jedan broj, drugi broj je u tisku.

- Sudjelovala sam u jako puno antologija i izdanja sa svojim stripovima. Radila sam na jako puno časopisa i zbirki, kako međunarodnih, tako i domaćih – rekla je.

Mihe je inače bila jedina ženska portalna karikaturistica u Hrvatskoj, a sadržaj iz knjige se objavljuje i na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, TikToka i YouTubea pod nazivom 'Na dobro van doša', kako se zvala i rubrika na portalu Dalmacija Danas.

- Iz cijele knjige, svakako najapsurdniji dan mi je Dan voženja svoje kućne biljke u šetnju, kao i Dan selotejpa, Dan trivije, Noć stavljanja tikvice na terasu svog susjeda te Međunarodni dan vožnje bicikla gol – istaknula je. Sve ove dane Mihaela je nalazila na internetu i svi ti dani su stvarni.

- Dani se moraju registrirati u posebnoj američkoj tvrtki za registraciju tih dana, tako da su svi dani ustvari službeni. Registrirali su ih obični ljudi, a kako bi to učinili postoji proces koji se mora proći da to bude službeno. To su zapravo američki dani ali su primjenjivi na sve, cijeli svijet – objašnjava. Velika stvar je i to što je ova knjiga prevedena na engleski, pa je Mihina želja svakako knjigu jednog dana plasirati i na inozemno tržište.

- Prijevod je tu velikim dijelom zbog turizma, kako bi bila zanimljiva nekom turistu koji će tu knjigu kupiti i doma, osim knjige, ponijeti komadić nekog duha Hrvatske i dalmatinskog humora – rekla je.

Što se tiče sveukupnog procesa, Mihaeli je sveukupno za izradu knjige trebalo nešto manje od godinu dana. Krenula ju je pisati prošle godine u listopadu, a prva ilustracija je bila Dan ljenjivaca. 20.10., a kako tvrdi, sam proces crtanja i nije toliko jednostavan.

Planira novu sezonu knjige

- Za jednu karikaturu mi treba po nekoliko sati. Sve kreće od ideje, pa do toga da moram nekoliko puta nacrtati bazu, a zatim to istuširati i kolorirati. Tako da tu ima poprilično puno posla jer su sve karikature zahtjevne na svoj način - ispričala je Mihaela i dodala kako je za crtanje karikatura koristila tehniku laviranog tuša.

- Sve radim s kistom i tušem i onda laviram - pomiješam crnu tintu s vodom i time bojim crtež, a sve je na papiru crtano - kaže Mihaela. Pošto su reakcije na ovaj prvi dio knjige odlične, Mihaela tvrdi kako bi joj bilo jako drago da se izda i nova sezona, ali to će ipak još malo pričekati jer je trenutno u potrazi za sponzorima koji će joj to omogućiti. No, ova knjiga je trenutno u prodaji i može se nabaviti u striparnici Columbo ili na njihovoj web stranici stripovicolumbo.com. Knjiga dođe 365 kuna, točnije jedna kuna za svaki dan.

- Mi smo s Kolumbom uspjeli ostvariti super suradnju i u prijateljskim smo odnosima pa je baš lijepo raditi s njima - navela je. Iako je Mihaela zadovoljna s knjigom i time kako ju je okolina prihvatila, tvrdi kako bi voljela da se nađe neka distributivna knjižara kako bi knjiga mogla ići u širu prodaju.

Mihaela Erceg predstavila svoju knjigu na Interliberu

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

- Kada sam krenula s kreiranjem knjige svi su bili puni podrške, a upravo u Splitu postoji taj trend zbilja talentiranih karikaturista, pogotovo žena kao što su Tisja Kljaković Braić, Sonja Gašperov ili Boba Đuderija koja piše knjige. To je baš u jednom splitskom duhu - ponosno je ispričala Mihaela. Osim toga, Mihaela je istaknula kako je ovu knjigu podržala i županija Splitsko-dalmatinska, turistička zajednica Gradca, Skautski zbor Split te Pametnica opstanak. No, iako je okolina bila puno podrške, najveća je ipak bio njen otac.

Otac kao najveća podrška

- Moj otac mi je zaista bio najveća podrška. On mi je bio i urednik i izdavač i pomagao mi je oko svega toga tako da ako imam kome zahvaliti najviše njemu - rekla je. Kako joj je ljubav prema crtanju i pisanju sastavni dio života i nešto s čime se planira baviti cijeli život, Mihaela je otkrila kako se prijavila na nekoliko projekata koje treba odobriti Ministarstvo. U pitanju su strip-roman, drugi, pisani roman, koncept za animiranu seriju, a uskoro planira prijaviti i koncept za video igricu.

- Rezultati će biti u prvom ili drugom mjesecu iduće godine i iskreno se nadam da će sve biti odobreno - kaže. Osim što u planu ima jako puno projekata, Mihaela trenutno radi na romanu koji se radi o klesanju kamena na Braču. Također, radi i na strip-romanu u kojem su glavni likovi Tuga i Buga - odnosno dolazak Hrvata, a čeka i objavu svojeg prvog romana pod nazivom ‘Ako prođe prođe’.

Osim što u planu ima jako puno projekata, Mihaela trenutno radi na romanu koji se radi o klesanju kamena na braću. Također, radi i na strip-romanu u kojem su glavni likovi Tuga i Buga – odnosno dolazak Hrvata, a čeka i objavu svojeg prvog romana koji se zove 'Ako prođe prođe'.

- To je jedna priča o Splitu i baš onako o Splitskim ‘debilima’ koji upadaju u dugove i onda se pokušavaju izvući iz njih - pojasnila je. S obzirom da jako voli karikature i stripove, Mihaela je izdvojila i nekoliko uzora s tog područja.

- Jedan od meni najdražih autora je čovjek koji je radio Calvina i Hobbesa - Bill Watterson, zatim Robert Crumb koji se isto bavio stripovima. Također, tu je i moj profesor s akademije - Darko Kreč koji mi je na fakultetu bio najveća podrška - rekla je i dodala kako joj je od naših ilustratora uzor i Štef Bartolić, ilustrator koji je izdavao strip u Modroj Lasti.

KORISTIMO KOLAČIĆE
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih bitni su za rad web stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu web stranicu i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Sami možete odlučiti želite li dopustiti kolačiće. Imajte na umu da ako odbijete svoju prijavu, moguće je da neće biti dostupne sve funkcije web stranice.
Ok Ne