fbpx

Prodaja: Knjižara "Columbo" [Kragićeva 2 (vrh Plinarske) - Split] ili online klikom ovdje
Za prodaju poslovnim subjektima uz R1 poslati naziv tvrtke, OIB, adresu klikom (mailom) na info@stripovicolumbo.com

forum.Stripovi.com (Matija Pisačić) Album „Knjiga godine: Di si bija ovih dana“ Mihaele Erceg, svojevrsni je adventski kalendar koji traje cijelu godinu, a potom i svaku iduću, sve dok ne ukinu računanje dana „po gregorijanski“. I trebao bi ju posjedovati svatko! 

Osnovnoškolci će s njenih više od 400(!) stranica u rukama zadiviti sve autoritete, od njurgavih baka koje inače preokreću očima kad se klinci grbave nad mobitelima pa sve do napornih nastavnika hrvatskog koji će se uplašiti kada ugledaju što im je učenik donio kao jednu od lektira po izboru. A kako je jedini ispravan način čitanja ovog debelog remek djela baš kao u tempu žvakanja adventske čokoladice, stranicu po dan, i izvještaj se može napisati tek za 365 dana! To je praktički jedna lektira manje u školskoj godini. Shodno tomu, autorica će tek oko idućeg Božića moći očekivati komentare prijatelja i kolega te recenziju Matka Vladanovića.

Papučarima će ovaj format biti savršen kao tzv. „coffee table book“, knjiga koja zauvijek stoji na stoliću između tv-a i kauča, kao potencijalni izvor konsternacije dobronamjernog susjeda s kojim ćete ponekad pogledati epizodu Seinfelda. Istina, od ove se knjige ne može i doslovno napraviti stolić, kao što je to moguće s Kramerovom „coffee table coffee table“ knjigom ali zato njenom težinom i tvrdim koricama možete nokautirati susjeda kad prestane biti dobronamjeran.
Upravo zato je Knjiga godine idealna i za penzionere ateiste, kad već nemaju bejzbol palicu pod krevetom ili Bibliju u noćnom ormariću. To ionako najčešće bude mekani i mlitavi Novi zavjet pa odustanite od svake namjere da njime opalite provalnika po glavi, za to je – Knjiga godine!

Uostalom, navodno je protuzakonito imati bejzbol palicu u prtljažniku auta, dakle, Knjiga godine uz kutiju prve pomoći i rezervne svjećice.
Ali prestanimo napokon lomiti glave koricama i pogledajmo što se to nalazi na stranicama između njih; čitavo bogatstvo elastičnih linija tuša potegnutih kistom i perom koji u autoričinoj sigurnoj, poletnoj ruci formiraju dopadljive ali groteskne likove koji žive njen britki humor.

Mihaela ima tu fascinantno „nepodnošljivu lakoću crtanja“, već formiran, autentičan i bez greške prepoznatljiv stil. Nešto na čemu joj mnogi mogu zavidjeti, a tek je u ranim dvadesetima, u Kuvajtu i Libanonu jedva da bi mogla izaći na izbore! Stilski možda samo donekle podsjeća na Sergia Aragonesa koji se preselio u Japan i odlučio crtati mange, ali zauvijek napušen.

Koncept knjige je najsličniji nizu karikaturalnih ilustracija koji obilježavaju dan „nečega“, uglavnom jedna po stranici, uz neizbježne stripovske oblačiće. Zapravo kao niz kadrova u svojevrsnom stripu godine. Dani koje se portretiraju često su duhoviti sami po sebi, kao npr. 08.04. „dan razmjenjivanja sličica... za odrasle!“ ili „svjetski dan dizajna“ . Autorica ih nije fabricirala, autentični su!
Iako kroz knjigu ne pratimo određene iste likove već neke od dalmatinskih arhetipova, čini se da se na stranicama ipak uspio formirati lik benignog, debeljuškastog muškarca u prugastoj potkošulji. On je ponekad mladac u zagrljaju djevojke, objekt iskaljivanja matere i čaće a nerijetko je i on čaća. Bez obzira na ove njegove razne uloge, nameće se da je to jedan te isti lik prikazan kroz razna životna razdoblja koja neminovno nadilaze zadanu formu zbivanja unutar jedne konkretne godine. Kao neki nježniji Bednjančev Nježni zarobljen u pomalo ekscentričnom susjedstvu Miljenka Smoje.

Ne zavaravajmo se, ovaj tekst će završiti u nasilnom tonu; Mihaelin humor u knjizi doslovno šamara svojim 110 gramskim stranicama i tako od Knjige godine čini potencijalno smrtonosno oružje za čitatelja ali i za nevinog promatrača. Začudo, suprotno trendovima, nije potrebna nikakva potvrda za posjedovanje ove opasne tiskovine, država je čak i otkupila respektabilnu količinu za knjižnice i navodno se onlajn već mogu naručiti prve doze za najzagriženije skupine. Čitajte Mihaelu!

P. S.
Stranica između 28. veljače i 1. ožujka ostala je prazna pa autoricu prijestupne 2024. možete probati užicati za dodatnu, 366. ilustraciju.

7. 12.2021.
Matija Pisačić

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=52680

KORISTIMO KOLAČIĆE
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih bitni su za rad web stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu web stranicu i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Sami možete odlučiti želite li dopustiti kolačiće. Imajte na umu da ako odbijete svoju prijavu, moguće je da neće biti dostupne sve funkcije web stranice.
Ok Ne