fbpx

Prodaja: Knjižara "Columbo" [Kragićeva 2 (vrh Plinarske) - Split] ili online klikom ovdje
Za prodaju poslovnim subjektima uz R1 poslati naziv tvrtke, OIB, adresu klikom (mailom) na info@stripovicolumbo.com

Dalmatinski Portal: 'Ovo je kolosalni projekt' 

FOTO/VIDEO Splitska karikaturistica Mihaela Erceg Mihe predstavila svoju 'Knjigu godine'

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića promovirana je 'Knjiga godine' Mihaele Erceg

Knjiga kroz 380 karikatura, dan za danom, komentira razna svjetska datumska obilježavanja dalmatinskim duhom i humorom. Svaka karikatura je subtitlana i engleskim jezikom kako bi dalmatinski humor imao mogućnost doprijeti i do gostiju.

Mihaela Erceg - Mihe je apsolventica zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Prije dvije godine je osvojila nagradu za karikaturisticu godine Jutarnjeg lista, izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi te nagrađivana za svoje animirane filmove.

[FOTO GALERIJA - Veljko Martinović]

Svoju 'Knjigu godine' predstavila je i na ovogodišnjem Interliberu.

Splitsko predstavljanje knjige proteklo je uz dosta smijeha, ali i topline. Kroz večer je vodio Josip Škiljo.

Svestranost mlade Splićanke protezala se kroz ispunjenu dvoranu Gradske knjižnice, popunjenu do posljednjeg mjesta, od uvodnog prikazivanja animiranog filma za koji je nagrađena do kraja, diplomskim uratkom.

Najbolji opis možda je dao književnik i novinar Ivica Ivanišević, autor predgovora 'Knjige godine'.

Istaknuo je da bi se knjiga trebala prodavati u apotekama, jedna karikatura dnevno kao lijek, pogotovo u današnjim vremenima. 

- Ovo je kolosalni projekt. Izračunao sam da joj je trebalo punih 45 dana za knjigu, to je posao za ubiti se!  Divno je da netko mlad uz studiranje i sve obaveze izda ovakvu knjigu. 

Ako je netko s 24 mogao 'napraviti'ovu bloketu, strah me što možemo očekivati u naredna desetljeća - kazao je.

Otkrila je Mihe i da se 'zahvalila' Jutarnjem listu na ponudi da radi za njih. 

- Trebala sam surađivati, dobila sam od njih nagradu za najbolju karikaturisticu i ponudili su mi da radim dnevno karikature, da budu aktualne i političke. Nije mi padalo na pamet gledati što je Milanović rekao Plenkoviću i slično pa sam predložila da budu antipolitičke. Rekli su se javiti, ali nikada nisu - nasmijala je dosljedna Mihe.

Izdvajale su se tijekom večeri pojedine karikature po danima, a kao zanimljivost navedimo još jedno promišljanje.

- Često čujem 'moga bi i ja ovo', kao ono kad se gleda Hajduk pa bi svatko lako zabio gol, ne bi pogriješio. Svi sve znaju, a zapravo ne vode računa da godine rada stoje iza toga - iskrena je.

Kroz razgovor je istaknula i ulogu društvenih mreža.

- Volim ih jer se povezujem s brojnim ljudima. Ne znam kako bih promovirala drukčije što radim. Umjetnost nije više samo u galerijama, približava se puku i nije elitistička i zatvorena. S druge strane, ima i svoje mane. Dostupnost dovodi i do toga da samo 'skrolaš', ne razmišljajući previše što stoji iza toga - Mihina su promišljanja.

Dodajmo još posebnu ljubav i povezanost prema Splitu koju nosi i osjeća i toplu zahvalu svima koji su stajali uz nju. Ocu, sestri, bratu, prijateljici Petri na lekturi, Ivici IvaniševićuBobi ĐuderijiTisji Kljaković Braić i Tončiju Huljiću na riječima u knjizi. Steglo se grlo okupljenima prilikom zahvale pokojnoj majci koja je prije pet godina izgubila bitku s karcinomom.

- Nema je, ali je sa mnom u srcu - rekla je.

Mihe je ispraćena toplim i dugotrajnim pljeskom.

Živana Šušak 

https://dalmatinskiportal.hr/zivot/uzivo-splitska-karikaturistica-mihaela-erceg-mihe-predstavila-svoju--knjigu-godine-/117434

 

KORISTIMO KOLAČIĆE
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih bitni su za rad web stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu web stranicu i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Sami možete odlučiti želite li dopustiti kolačiće. Imajte na umu da ako odbijete svoju prijavu, moguće je da neće biti dostupne sve funkcije web stranice.
Ok Ne