fbpx

Prodaja: Knjižara "Columbo" [Kragićeva 2 (vrh Plinarske) - Split] ili online klikom ovdje
Za prodaju poslovnim subjektima uz R1 poslati naziv tvrtke, OIB, adresu klikom (mailom) na info@stripovicolumbo.com

Hrvatski autorski strip: Ova hvale vrijedna inicijativa ne samo da doprinosi vidljivosti hrvatskog stripa, posebno dalmatinskog, nego sadrži i vrijednosnu notu nasmijavanja i uveseljavanja naroda i puka koji se tamo zatekne. Na dobro van doša je predah od temi koje se bave koronom, prosvjedom protiv cijepljenja ili raznim političkim prepucavanjima u javnom diskursu. To je mjesto gdje ulazite u magični balon Mihaelinog svijeta išaranog smiješnim crtežima obojanih dalmatinskim humorom. 

Sjećam se kada sam sreo Mihaelu uživo na glavnom trgu u Zagrebu na putu prema Jabukovcu na održavanje 24 satnog crtanja stripa, prepoznavši ju sa priloga koji je bio na TV-u, o mladoj nadi iz Splita koja se strastveno bavi crtanjem. Bilo je to prije oko 6 godina i upravo na tom maratonu su počela naša stripovska druženja kao i njezino razvijanje sve veće i veće opsesije prema tom mediju, iako je  naša prva poveznica bila animacija, oko koje smo komunicirali i prije tog susreta putem interneta. Naime, ja sam animaciju tada već završio, a ona se spremala isti faks upisati.

I evo, nekoliko godina kasnije, Mihe hajca sve u 16! Tako smo imali priliku, tijekom 2021., godine svaki dan čitati dnevne strip table Mihaele Erceg s velikim guštom, na kojima bi svaku tablu posvetila određenom danu koji obilježava neke poznate ili manje poznate stvari i fenomene, uz izobilje dalmatinskog humora i smiješnih komentara na svakodnevice iz života. Tako se tu našlo svega, od Dana svijesti o osobnim trenerima, preko Dana slamkica, Dana wc papira, pa sve do Dana sode bikarbone. Od toliko interesantnih proslava dana više ne znam koji je dan interesantniji od drugog! Važno je reći da niti jedan od tih dana nije izmišljen, te da je Mihaela u vrijeme istraživanja svih tih specifičnih dana morala čak i birati između više opcija dnevno, koju temu odabrati za iscrtavanje stripa koji će obilježiti taj dan! Projekt 'Na Dobro Van Doša' pokrenut je kao rubrika DalmacijaDanas.hr  koju ispunjava Mihaela, dok njezin otac Željko Erceg, pripomaže u distribuiranju sadržaja i na ostatku društvenih mreža. Ova hvale vrijedna inicijativa ne samo da doprinosi vidljivosti hrvatskog stripa, posebno dalmatinskog, nego sadrži i vrijednosnu notu nasmijavanja i uveseljavanja naroda i puka koji se tamo zatekne. Na dobro van doša je predah od temi koje se bave koronom, prosvjedom protiv cijepljenja ili raznim političkim prepucavanjima u javnom diskursu. To je mjesto gdje ulazite u magični balon Mihaelinog svijeta išaranog smiješnim crtežima obojanih dalmatinskim humorom.

Ono zbog čega sada svi posjetitelji stranica Na dobro van doša, poznavatelji Mihaelinog rada, te ljubitelji humora i stripa mogu biti dodatno razveseljeni jest to da je Mihaela odlučila sve ove table upriličiti i u tiskanom obliku u knjizi 'KNJIGA GODINE: Di si bija ovih dana?'. Tako sam, skupa s Matijom Pisačićem, neposredno dan prije našeg gostovanja na izložbiOHOHO-a u Splitu, imao veliku čast i priliku prisustvovati i prvoj promociji Mihaeline knjige koja je ugledala svjetlo dana upravo u četvrtak uvečer (2.12.) u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, također u Splitu! Razgovor s Mihaelom je vodio član Splitske komičarske scene Josip Škiljo, a mogli smo poslušati jednu od Mihinih priči koje je napisala o posjetu Lidlu, jer se ova osebujna autorica dapače bavi i pisanjem, te smo pogledali i dva Mihaelina animirana filma: 'Taxi i osrednje psihoze', te drugi animirani film koji je bio radna verzija njezinog diplomskog filma koji je još u pripremi.  

Mihaelina knjiga objavljena je u nakladi Artur j.d.o.o. iz Splita i to ni više ni manje u 365 stranica (koliko ima i dana u godini) gdje je objedinila sve svoje jednostranične stripove između dviju debelih koloričnih korica. Knjigu uređuje Željko Erceg, a interesantno je da su tu prisutni i drugi akteri splitske scene poput uvodnika kojeg potpisuje pisac Ivica Ivanišević, ujedno i autor komentara na poleđini. Tamo se još nalaze Tisja Kljaković Braić, splitska stripašica i ilustratorica, zatim spisateljica, blogerica i kolumnistica Boba Đuđerija, te Tonči Huljić kojeg neću pretjerano opisivati. Sve to je još jedna potvrda kako je ova knjiga izvrsno upakirani umjetnički projekt/proizvod koji objedinjuje splitsku scenu i time strip i ilustraciju smješta u dijapazon ostalih umjetničkih grana od književnosti pa sve do glazbe.

Posebnost ove knjige, osim gore navedenog humora i pozitive koje ovdje ima u izobilju, jest svakako Mihaelin crtački stil kojega smo mogli vidjeti u njezinim stripovima Salty Banana, te brojnim kratkim stripovima koje između ostalog objavljuje redovno i u OHOHOzinu kao već stalni dio magazinskog postava, te u STRIP-PREFIKSU gdje nastupa s full kolorima i to ne samo kao autorica već i kao članica uredništva, na što mogu reći da sam izrazito ponosan, jer zajedno Mihaelom surađujem i na tom projektu.

Mihaela ujedno daje i nadu za novu splitksu scenu stripa kao mlada autorica, te praktički staje rame uz  rame s nezaobilaznom Sonjom Gašperov, Ivanom Marušićem, Ivanom Svagušom, te ostalim autorima iz šire regije Splita poput Damira Ercegovića, Vinka Barića i drugih. Kao što se jednom Ivan Marušić izrazio rekavši mi da ja ginem za strip, mislim da ima još ljudi koji ginu za strip, to je svakako Mihaela Erceg, u kontekstu neumorne promocije svojega rada i općenito domaćeg stripa nemilosrdno gurajući i promovirajući ga kako uživo u galeriji i promociji tako i na društvenim mrežama podižući mu standard kvalitetom svog rada i posebnošću svog izričaja. Mihaela, hvala ti na tome i samo naprid!

Knjiga se prodaje online preko knjigagodine.com i distributera strip-knjižare Columbo te uskoro i u Bosni i Hercegovini posredstvom Tarantula Comic, no uskoro će knjiga biti dostupna i u svim ostalim knjižarama, stoga, potražite i podržite! 

Marko Dješka

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/2021/12/di-si-bija-ovih-dana-bija-sam-u-splitu.html

KORISTIMO KOLAČIĆE
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih bitni su za rad web stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu web stranicu i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Sami možete odlučiti želite li dopustiti kolačiće. Imajte na umu da ako odbijete svoju prijavu, moguće je da neće biti dostupne sve funkcije web stranice.
Ok Ne